Hero afbeelding

Rookmelders

Sinds 2012 is het in woningen verplicht om rookmelders aan te brengen, deze moeten niet alleen onderling gekoppeld maar ook op het lichtnet aangesloten zijn. Daarnaast rmoeten rookmelders een back-up batterij hebben die er bij stroomuitval voor zorgt dat de rookmelder blijft werken. Afhankelijk van het merk en het type doet u er goed aan om de batterij regelmatig te vervangen.

Er bestaat geen wettelijke verplichting voor woningen van voor 2012 om rookmelders te installeren. Dit betekent dat ongeveer 90% van de woningen geen rookmelder hoeft te hebben. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland circa 70% van de huishoudens een rookmelder heeft: 45% van deze rookmelders is niet goed geplaatst of werkt niet naar behoren. Dit houdt in dat twee van de drie woningen geen veilige rookmelding heeft. 

In België heeft één op de drie huishoudens een rookmelder maar er zijn geen gegevens bekend of deze rookmelders correct zijn geplaatst of goed werken. In vergelijking met de Nederlandse cijfers is in België ongeveer een op de zes woningen voorzien van een goed werkende rookmelder.

Deze cijfers zijn verontrustend, een goed werkende rookmelder is tenslotte de enige manier waarop u wordt gewaarschuwd voor brand of rook in uw huis. Meer informatie? Klik op de afbeelding hieronder!

Rookmelders redden levens!