Hero afbeelding

Wet- en regelgeving

Voor onder andere brand- en vluchtveiligheid maakt de wet onderscheid tussen kleinere gebouwen (zoals woningen, winkels en kleine kantoren) en grotere gebouwen (meer dan 50 gebruikers). In kleinere gebouwen liggen de veiligheidseisen lager dan in grotere gebouwen. Zo is het pas sinds 2012 verplicht om rookmelders te plaatsen in nieuwbouwwoningen. Dat betekent dat die verplichting niet bestaat voor oudere woningen, dus het is in 95% van alle woningen niet verplicht een rookmelder te hebben. Ook een brandmeldinstallatie, de bekende groene UIT-bordjes en noodverlichting zijn niet verplicht in kleinere gebouwen. Begrijpelijk, vanwege de daarbij behorende kosten, maar ook gevaarlijk als er echt een keer brand uitbreekt.

In gebouwen met meer dan 50 gebruikers en in gebouwen (niet woningen) waar meer dan 8 personen slapen (zoals studentenhuizen, pensions, hotels en zorgcentra) is een brandmeldinstallatie wettelijk verplicht. Een dergelijke verplichte installatie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Brand- en rookdetectie: hand-brandmelders, automatische brandmelders, rookmelders en koolmonoxidemelders.
  • Ontruimingsinstallatie: luid alarm (sirenes en soms gesproken alarm) en duidelijk gemarkeerde nooduitgangen.
  • Noodverlichting: verlichting op batterijen die ook werkt bij stroomuitval.

De installaties moeten voldoen aan strenge (Europese en Nederlandse) eisen, allemaal gericht op de veiligheid van mensen. Meer informatie: http://lightsavereurope.com/nl/achtergrond/nederlandse-wet-en-regelgeving