Hero afbeelding

Keurmerken

Een certificaat of een keurmerk toont aan dat een product, proces of dienst aan bepaalde (kwaliteits)eisen voldoet en helpt consumenten en bedrijven met het maken van hun keuze bij een aankoop. De eerste certificaten van de LightSaver zijn Amerikaans, de unit is gecertificeerd volgens de UL217 (voor USA) en ULC531 (voor Canada). Dit betekent dat de unit gelijkwaardig getest is aan de veiligheidsnormen van een rookmelder. Vervolgens zijn de LightSaver producten gecertificeerd en gelijkwaardig bevonden aan de (in de USA) verplichte flitslichten een ontruimingsinstallatie. Alle testen zijn uitgevoerd door onderzoeksbureau Intertek (Amerikaanse equivalent van TNO en TÜV).

De Amerikaanse testen zijn een solide basis voor het bewijs van de integriteit van de producten, echter deze certificaten zijn niet voldoende voor een CE-markering. De unit is voor gebruik in Europa aanvullend getest op functionele standaardisatie volgens de EN 55015: 2013 en de EN 61547: 2009 door TÜV Rheinland. Hiermee is de CE-markering binnen Europa voor de unit vastgelegd.

Gelijkwaardigheid aan een rookmelder (zoals in de USA) is in Europa niet te behalen, omdat de unit twee componenten niet bevat die een rookmelder in overeenstemming met de EN14604 moet hebben: een rookdetector en een geluidsignaal. De unit detecteert geen rook, maar versterkt het geluidsalarm door middel van lichtflitsen. Technisch gesproken is de unit geen onderdeel van de brandmeldinstallatie, maar een onafhankelijke aanvulling op een dergelijke installatie.